logosrbdeachrvactbosdeac

Suradnja s EBRD-om otvara put novim projektima u BiH

Priopćenje, 15.4.2021.

Untitled 45 MZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je guverner Bosne i Hercegovine u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), ocijenio je da ova banka financira vodeće infrastrukturne projekte u BiH, posebice koridor Vc te da je nezaobilazan faktor u pokretanju novih investicija.

Na današnjem sastanku, koji je održan online s predsjednicom EBRD-a Odile Renaud-Basso, predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija i njegov zamjenik ministar Vjekoslav Bevanda istaknuli su da je suradnja s ovom bankom konstantna, uspješna, te da se uklapa i u aktualne tijekove i poteškoće izazvane pandemijom virusa Covid – 19.

Tijekom sastanka naglašena su prioritetna područja u djelovanju i ulaganjima EBRD-a sukladno strategiji i dogovorenim projektima. U ovom segmentu ministar Bevanda istaknuo je primjedbe na nove okolnosti i politiku djelovanja u kojoj se smanjuje potpora EBRD-a projektima baziranim na plinu što je u BiH još teško izvodljivo te pozvao na razumijevanje za ovo pitanje.

Prema riječima ministra Bevande skraćen je proces ratifikacije ugovora te to nije problem kakav je bio u prošlosti i što je predstavljalo i problem za projekte EBRD-a.

Ministar Bevanda čestitao je 30 godina postojanja EBRD-a te poželio uspjeh u radu novoj predsjednici u predstojećem mandatu i izrazio očekivanja da će se dobra suradnja nastaviti.