logosrbdeachrvactbosdeac

Grant od pet milijuna eura potpora za mala i srednja poduzeća

Priopćenje, 30.10.2020.

Bevnda foto 2mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sporazum o financiranju Njemačke razvojne agencije KfW i amandman o grant sredstvima koja će kroz Europski fond za BiH biti usmjerena u gospodarstvo za saniranje posljedica virusa COVID-19.
Ministar Bevanda sporazum je potpisao korospodentno sa voditeljicom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje KFW-a dr. Biancom Clausten a i višim portfolio menadžerom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje Christophom Isenmannom. 

Nakon današnjeg potpisivanja ovih dokumenata bit će dostupan grant u iznosu pet milijuna eura za mala i srednja poduzeća koja su se suočila s težim posljedicama u svom poslovanju zbog pandemije virusa COVID- 19.

Ministar Bevanda naglasio je da je ovo velika pomoć za gospodarstvo u BiH te istaknuo da je KfW jedan od važnijih financijera za mala i srednja poduzeća i projekte namijenjene ovom sektoru.
„Potpisali smo i Amandman 7 na Sporazum o financiranju od 27.02.2006. između KfW-a i BiH kojim se proširuje namjena sredstava Europskog Fonda BH za kreditni program za smanjenje posljedica od COVID-a 19. Sredstva će biti dostupna mikro, malim i srednjim poduzećima i privatnim domaćinstvima putem banaka i mikrokreditnih organizacija“, naglasio je ministar Bevanda.
Podsjetio je da je sudjelovanje BiH u Europskom fondu donacija švicarske Vlade u iznosu od 8,2 milijuna eura, te da se današnjim potpisivanjem Amandmana 7 omogućava produžetak administriranja KfW-a do kraja 2030. godine.
Ministar Bevanda naglasio je da je zahvalan svim partnerima koji su omogućili potpisivanje ovih dokumenata te izdvojili sredstva da bi pomogli gospodarstvu u BiH kako bi nastavili proizvodnju i očuvali radna mjesta i standard građana.
Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja virusa Covid -19 i propisanih epidemioloških mjera.