logosrbdeachrvactbosdeac

Za izgradnju dionice Tarčin – Ivan grant EU od oko 11,8 milijuna eura

Priopćenje,  30. 7. 2020.

Bevnda foto 2mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Europske investicijske banke /EIB/ za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Matteo Rivellini potpisali su sporazum o grantu Europske unije u vrijednosti 11,78 milijuna eura za izgradnju poddionice Tarčin – Ivan.
Ugovor o grantu za financiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Zahvaljujći ovim grant sredstvima Europske unije bit će financirani radovi na izgradnju nove dionice autoceste približne duljine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmorište na dionici Tarčin - ulaz u tunel Ivan. 

Ministar Bevanda ocijenio je da je ovo projekt koji nije značajan samo za BiH nego i za regionalno povezivanje jer je dio Paneuropskog koridora Vc koji vodi k Jadranskom moru.
„Ovo je projekt koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratit će udaljenost na ovoj dionici spajanjem ceste M17 s koridorom Vc. Osim bržeg i ugodnijeg putovanja izgradnjom ove moderne ceste otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava zaštita okoliša“, naglasio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora-

Projekt će implementirati JP „Autoceste Federacije BiH“, a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB-a i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).