logosrbdeachrvactbosdeac

Ministar Bevanda sudjelovao na samitu Srednjoeuropske inicijative

Priopćenje, 15. 5. 2020.

bevanda - CEI- foto  kopijaZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda sudjelovao je danas na izvanrednom samitu Srednjoeuropske inicjative (SEI) koji je ovog puta zbog mjera zaštite od pandemije održan putem video linka.

Ministar Bevanda pozdravio je incijativu da se održi izvanredni samit nakon proglašenja pandemije COVID -19 i posljedica koje je ova bolest donijela te izrazio iskrenu sućut svima koji su pretrpjeli ljudske gubitke.

Imajući u vidu da je SEI faktor stabilnosti u Europi i znatna potpora zemljama koje su van Europske Unije, ministar Bevanda naglasio je da očekuje kako će nakon ovog samita budući projekti i aktivnosti biti oslonac u borbi protiv negativnih socijalnih i ekonomskih posljedica pandemije u BiH i okruženju.

Ministar Bevanda naglasio je da su se u posljednjih nekoliko mjeseci vlade u cijelom svijetu susrele sa nepredvidivom situacijom zbog pandemije COVID-19 i pokušale da naprave procjenae negativnih efekata na javne prihode, radna mjesta i gospodarstvo.

„Od velike važnosti za nas je da sve razine vlasti u BiH, sukladno nadležnostima, definiraju paket mjera za ublažavanje negativnih efekata pandemije. U ovome je vrlo bitna efikasna koordinacija kod definiranja socio-ekonomskih mjera i to smo osigurali kroz djelovanje Grupe za socio-ekonomski odgovor na pandemiju COVID-19 koju je formiralo Vijeće ministara BiH“, naglasio je ministar Bevanda u svom obraćanju sudinicima današnjeg samita.

Dodajući da rezultati pokazuju kako se zdravstvena situacija smiruje, ministar Bevnda naglasio je da je optimista kako će se naći najbolja rješenja za prevazilaženje ekonomskih posljednica pandemije u čemu je važna potpora europskih institucija koje su odobrile značajna sredstva za pomoć BiH.

U radu današnjeg samita sudjelovalo je 15 premijera i ministara zemalja članica SEI te komesar EU za susjedne zemlje i proširenje Oliver Varhelyi, predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti, generalni tajnik SEI-a Roberto Antonione i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Henri Kluge.