logosrbdeachrvactbosdeac

Osigurati financiranje institucija BiH

Priopćenje, 24.3.2020.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda izrazio je zadovoljstvo što je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojen Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu, kao i Odluka o privremenom financiranju za drugi kvartal ove godine.
Ministar Bevanda smatra da je pokazatelj odgovornosti jednoglasno usvajanje Odluke o privremenom financiranju za razdoblje travanj-lipanj 2020. godine.
Ministar Bevanda naglasio je da očekuje visok stupanj svjesti o trenutku u kome se ovogodišnji proračun usvaja i uvažava sve primjedbe koje su izrečene.

„Imamo kriznu situaciju u zemlji zbog koronavirusa s kojim se suočava cijeli svijet i sve države imaju ili će imati problem s ekonomijom. BiH je i dalje fiskalno stabilna, ali moramo raditi na tome da tako i ostane“, naglasio je ministar Bevanda.

Ministar Bevanda podsjetio je da je ovogodišnji proračun odlukom Fiskalnog vijeća BiH povećan za 30 milijuna KM i iznosi 996 milijuna KM za financiranje institucija BiH od čega su zahvatanja s jedinstvenog računa 780 milijuna KM.
„Zahtjevi institucija BiH bili su mnogo veći nego što je proračunski okvir u kome se krećemo, ali je najvažnije da smo planirali sredstva za nesmetano funkcioniranje institucija. Vjerujem da ćemo moći financirati i novonastale situacije jer na razini BiH imamo koordinacionu ulogu dok su entiteti i županije operativci na terenu kada je zdravstvo u pitanju“, istaknuo je ministar Bevanda.
Podsjetio je da se vanjski dug, za koji je ove goduine planirana otplata u iznosu 807 milijuna KM, uredno servisira.
Ministar Bevanda podsjetio je da nakon Vijeća ministara nacrt proračuna biti upućen ustavnom predlagaču –Predsjedništvu BiH, a potom prijedlog proračuna ide na usvajanje Parlamentarnoj skupštini BiH.