logosrbdeachrvactbosdeac

Za dvije dionice na Koridoru Vc 140 milijuna eura

Priopćenje, 27. 2. 2020.

IMG 1018mZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, i direktor Europske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivellini potpisali su danas u Sarajevu ugovor o financiranju, koji se odnosi na izgradnju dvije dionice autoceste na Koridoru Vc.

Nakon potpisivanja ugovora ministar Bevanda je rekao kako ne treba posebno naglašavati koliko je važan svaki kilometar autoceste na koridoru Vc.

„Ovo su složeni poslovi i zato smo zahvalni što u Europskoj investicijskoj banci prepoznaju ovako važne projekte. Izgradnja dionice Tarčin-Ivan očekuje se do 2022. godine, a radovi na dionici Poprikuše-Nemila do 2023. godine.“

Riječ je o kreditu namijenjenom za izgradnju 6,9 kilometara autoceste na dionici Tarčin - Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta.

"Drugi dio sredstava bit će usmjeren na dionicu Poprikuša - Nemila u Zeničko-dobojskoj županiji ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega će biti izgrađen dvocijevni tunel dužine 3,6 kilometara", istaknuo je ministar.

Navodeći da su sredstvima EIB-a do sada u BiH izgrađena 82 kilometra autoceste na Koridoru Vc, Rivellini je izrazio spremnost ove banke da i dalje surađuje s domaćim vlastima na izgradnji ovog važnog infrastrukturnog projekta.

Potpisivanju ugovora nazočio je i specijalni predstavnik EU u BiH i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, koji je ukazao na potrebu ubrzanja dinamike gradnje Koridora Vc.