logosrbdeachrvactbosdeac

Odvojeni sastanci o suradnji sa Sjevrenom Makedonijiom i UNDP-om

Priopćenje, 25. 2. 2020.

Bevanda- EbibimZamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u odvojenim susretima veleposlanika Sjeverne Makedonije Ekrema Ebibija i rezidentnu predstavnicu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj( UNDP) u BiH Stelianu Nederu, a osnovne teme razgovora bile su stvaranje boljih uvjeta za suradnju i ekonomski napredak.

Ministar Bevanda sa sugovrnicima je razgovarao o aktivnostima u Ministarstvu fianancija i trezora BiH koje se odvijaju bez obzira na aktualne političke prilike u BiH.

U razgovoru o budućoj suradnji s UNDP-om predstavljena je nova incijativa UN-a o financiranju i implementaciji Ciljeva održivog razvoja koji se odnosi na sve zemlje i načine aplikacije za projekte koji bi mogli biti financirani iz tih fondova.

Ministar Bevanda istaknuo je značaj projekata UNDP-a koje su implementirani u BiH te podsjetio da je bio kopredsjedavajući Zajedničkog upravnog odbora BiH i UN-a uz očekivanje da će ovo tijelo ubuduće imati konkretnije rezultate rada.

Tijekom susreta s veleposlanikom Sjeverne Makedonije ministar Bevanda je naglasio dugogodišnju dobru suradnju dvije prijateljske zemlje.

Na sastanku je istaknuto da nema otvorenih pitanja između dvije zemlje, te da je zajednički cilj članstvo u Europskoj uniji gdje je Sjeverna Makedonija napravila iskorak u odnosu na BiH.

Sugovornici su se složili da BiH i Sjeverna Makedonija imaju šansu na europskom tržištu ukoliko zajedno nastupe u određenim oblastima, a dobar primjer bilo je zajedničko sudjelovanje na sajmovima gospodarstva zbog čega ekonomsku suradnju treba postaviti kao glavni prioritet.