logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Konstituirana Ministarska konferencije za ekonomske i finansijske poslove u procesu EU

Saopćenje, 24. 5. 2021.

Slika - sef  MZamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Hazim Rančić održao je u ponedjeljak, 24.5.2021. godine, prvu konstituirajuću sjednicu Ministarske konferencije za ekonomske i finansijske poslove u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.
Ministarskoj konferenciji prisustvovali su ministri finansija svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovi ovlašteni zastupnici, te ovlašteni zastupnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ovlašteni zastupnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, ministar privrede i poduzetništva Republike Srpske, te direktor za finansije Brčko Distrikta BiH.

Na predmetnoj sjednici, koja je održana online, jednoglasno je podržan predloženi dnevni red, izabran predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Ministarske konferencije, te je usvojen Poslovnik o radu Ministarske konferencije za ekonomske i finansijske poslove u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini. Saopćenje, 25. 5. 2021.

Za vodosnabdijevanje u Jajcu i Zvorniku EU donirala oko dva miliona eura

Saopćenje, 20. 4. 2021. godine

https://drive.google.com/file/d/1Y4i3zyvC-37y-x4CSBv1BBZo89lw4qMz/view?usp=sharing

EIB  malaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa potpredsjednicom Evropske investicijske banke (EIB) Lilyanom Pavlovom dva ugovora o grantu Evropske unije koji se odnose na projekte vodosnabdijevanja u Jajcu i Zvorniku.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, koja je organizovana putem video lika zbog epidemiološke situacije izazvane virusom Covid-19, prisustvovao je i specijalni predstavnika EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Opširnije...

Za gradski prijevoz u Sarajevu još 40 miliona eura

Saopćenje, 23. 3. 2021. godine

VB - potpisMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o finansiranju u vrijednosti 40 miliona eura za Projekat gradskog prijevoza Sarajevo.

Nakon potpisivanja sporazuma, koje je obavljeno koorespodentno i bez ceremonija zbog epidemiološke situacije, ministar Bevanda je kazao da su osigurana sredstva koja će poboljšati kvalitet života stanovnika Sarajevskog kantona te pomoći u zaštiti okoliša.

Opširnije...

Saradnja s EBRD-om otvara put novim projektima u BiH

Saopštenje, 15.4.2021.

Untitled 45 MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je guverner Bosne i Hercegovine u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), ocijenio je da ova banka finansira vodeće infrastrukturne projekte u BiH, posebno koridor Vc te da je nezaobilazan faktor u pokretanju novih investicija.

Na današnjem sastanku, koji je održan online s predsjednicom EBRD-a Odile Renaud-Basso, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i njegov zamjenik ministar Vjekoslav Bevanda istaknuli su da je saradnja s ovom bankom konstantna, uspješna, te da se uklapa i u aktuelne tokove i poteškoće izazvane pandemijom virusa Covid – 19.

Opširnije...

Iz fonodva EU osigurano 15,5 miliona eura za nove kilometre autoputa

Saopćenje, 10.3.2021.

Bevanda-EBRD malaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šeficom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl sporazum o dva granta Evropske unije ukupne vrijednosti oko 15,5 miliona eura.
Kako je istaknuto na ceremoniji potpisivanja, kojoj je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler,  ova grant sredstva namijenjena su za izgradnju autoputa na dionicama Tunel Zenica – Donja Gračanica, te Buna – Počitelj.

Opširnije...