logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Bevanda i Bukinac o ekonomiji i putu ka EU

Saopćenje, 21. 1. 2020.

Bevanda Bukinac 2101mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadoricu Slovenije u BiH Zoricu Bukinac, a osnovne teme razgovora bile su jačanje ekonomskih veza i ispunjavanje uslova za pristupanje Europskoj uniji.

Ministar Bevanda naglasio je u razgovoru s ambasadoricom Slovenije Zoricom Bukinac da su odnosi dvije zemlje dobri u svim oblastima te da se vlasti u BiH trude da stvore ambijent za strana ulaganja tako što, između ostalog, preuzimaju standarde Europske unije.

Opširnije...

Za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci 3,8 miliona eura

Saopćenje, 19.12.2019.

IMG 0905mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća miinistara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer potpisali su danas u Sarajevu sporazum o grantu vrijednosti 3,8 miliona eura za projekat "Prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci".
Nakon potpisivanja sporazuma ministar Bevanda rekao je da će ovom donacijom biti nastavljene aktivnosti na zaštiti okoline u Gradišci, čime će se unaprijediti kvalitet života stanovništva ove regije.

Opširnije...

Za projekte energetske efikasnosti 19,5 miliona eura od KfW-a

Saopćenje, 17.12.2019.

IMG 0860mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Njemačke razvojne banke (KfW) za jugoistočnu Evropu i Tursku Pablo Obrador potpisali su danas u Sarajevu dva ugovora o grantu koji se odnose na projekte energetske efikasnosti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Ovim sporazumima, kako je nakon potpisivanja objasnio ministar Bevanda, osigurano je ukupno 19,5 miliona eura granta za Bosnu i Hercegovinu, odnosno njene entitete koji provode projekte energetske efikasnosti.

Opširnije...

EIB finansira projekte za prevenciju od poplava

Saopćenje, 17.12.2019.

IMG 0880mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan. Mateo Rivellini potpisali su danas tri ugovora od koji je jedan investicijski i osigurao je 19 miliona eura grant sredstva Evropske unije za radove na koridoru Vc.
Osim toga potpisana su dva ugovora o finansiranju za projekte Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II u vrijednosti 30 miliona eura i Mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj vrijedan 19 miliona eura.

Opširnije...

Ministar Bevanda i zamjenik glavnog sekretara OECD-a o unapređenju poreznih standarda

Saopćenje, 5.12.2019.

IMG 0841Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas zamjenika glavnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Ludgera Schuknechta i savjetnicu u ovoj organizaciji Heike Buss s kojima je razgovarao o ispunjavanju standarda u području sprečavanja poreznih utaja.

Na sastanku je istaknuto da je BiH prošlog mjeseca potpisala dvije važne međunarodne konvencije koje bi trebale olakšati poreznim upravama u BiH preuzimanje novih i učinkovitih mehanizama u ovom području, ali i u regulisanju detalja koji nisu obuhvaćeni bilateralnim sporazumima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji su iznimno važni za ekonomiju.

Opširnije...