logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Prijavljen lažni Twitter nalog ministra Vjekoslava Bevande

Saopćenje, 15. 2. 2021.

lažni nalogMNa društvenim mrežama danas su se pojavili lažni nalozi zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande gdje se navode službeni podaci  i koriste fotografije ministra.

S obzirom na to da ministar Vjekoslav Bevanda ne koristi društevene mreže, ni lično niti u službene svrhe, obavještavamo javnost i osobe koje primaju zahtjeve za praćenje s ministrovih profila da je riječ o lažnom nalogu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH obavijestilo je danas nadležne institucije o otvaranju lažnog naloga na Twiteru te se očekuje da će biti uklonjen, a sve one koji dobiju zahtjeve s ovih naloga upozoravamo da je riječ o lažnom profilu.

Pomoć malim i srednjim preduzećima u vrijednosti 56 miliona eura

Saopćenje, 8. 2. 2021.

Bevnda foto 2mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu u vrijednosti 56 miliona eura u okviru Projekta pružanja podrške za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća („MSME“) za saniranje posljedica pandemije virusa COVID-19.

Ministar Bevanda naglasio je da će potpisivanjem ovog ugovora o zajmu biti omgućeno da Međunarodna banka za obnovu i razvoj sredstva dodijeli razvojnim bankama u oba entiteta putem kojih će biti finansirane aktivnosti preduzeća koja budu ispunjavala uvjete.

Opširnije...

Potpisan Memorandum o 250 miliona eura makrofinansijske pomoći EU za BiH

Saopštenje, 31.12.2020.

bevandaMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas Memorandum o razumijevanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine kojim je BiH omogućen zajam za makrofinansijsku pomoć  u iznosu 250 miliona eura.

Ovaj memorandum u ime EU potpisuje europski komesar za ekonomiju Paolo Gentilon, a u ime Centralne banke, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

S obzirom na to da se radi o pomoći za više razina vlasti Memorandum su potvrdili i podržali ministri finansija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko.

Opširnije...

Novac za pomoć migrantima nije uplaćivan preko jedinstvenog računa trezora

Saopćenje, 14. 1. 2021.

memoNakon niza izvještaja dužnosnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te novinarskih upita u vezi s navodima da su milioni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo finansija i trezora BiH obavještava javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH.

Netačni su i navodi da se Ministarstvu finansija i trezora BiH dostavljaju finansijski izvještaji iz IOM-a o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvještaje za sjednice Vijeće ministara BiH.

Opširnije...

Zajednički program UN-a osigurao oko 1,3 miliona dolara za BiH

Saopštenje, 30.12.2020.

Bevanda foto malaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald Zajednički program jačanja infrastrukture za finansiranje Ciljeva održivog razvoja  u vrijednosti oko 1,3 miliona dolara.

Bosna i Hercegovina  je 2015. godine, zajedno s ostalim državama članicama UN-a, usvojila Program održivog razvoja do 2030. godine koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja (CoR), a usmjereni su na iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena.

Opširnije...