logosrbdeachrvdeacbosact

Vijesti

Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH sudjelovali na obuci o temi projektnog budžetiranja

Saopćenje

photo training 4 - Mala29. i 30. juna 2021. godine, predstavnici Ministarstva finansija i trezora sudjelovali su na obukama čiji je cilj predstavljanje rezultata novog budžetskog pristupa i nove metodologije za programsko budžetiranje u vezi sa srednjoročnim planiranjem budžeta i strateškim planiranjem, organizovanim u okviru aktivnosti projekta „Nastavak podrške upravljanju javnim finansijama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Europska unija, a provodi međunarodni konzorcij predvođen kompanijom Hulla & Co Human Dynamics GmbH & Co KG, Austrija. Ovaj projekt predstavlja dvogodišnji napor da se poboljša upravljanje javnim finansijama u BiH povećanjem efikasnosti rashoda.
Predstavnici Sektora za budžet, Sektora za trezorsko poslovanje i Odsjeka za upravljanje javnim investicijama i srednjoročno planiranje sudjelovali su na događaju, te bili informisani o ishodima GAP Analize zakonskog okvira u oblasti programskog budžetiranja, kao i o nacrtu prijedloga za izmjenu Zakona o finansiranju institucija BiH i relevantnih budžetskih instrukcija koje je ministarstvu dostavio ekspertni tim Projekta.

Opširnije...

BiH mora biti spremna da odgovori izazovima migrantske krize

Saopćenje, 8. 6. 2021.

Rancic - IOM  malaZamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić primio je danas šeficu Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Lauru Lungarotti s kojom je razgovarao o načinima rješavanja migrantske krize u BiH i osposobljavanju domaćih institucija da odgovore ovim izazovima.

Na sastanku je naglašeno kako je problem ilegalnih migracija sveprisutan u regiji, a posebno u BiH koja ima nedovoljne kapacitete da se suoči s ovim problemom.

Opširnije...

Konstituirana Ministarska konferencije za ekonomske i finansijske poslove u procesu EU

Saopćenje, 24. 5. 2021.

Slika - sef  MZamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Hazim Rančić održao je u ponedjeljak, 24.5.2021. godine, prvu konstituirajuću sjednicu Ministarske konferencije za ekonomske i finansijske poslove u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.
Ministarskoj konferenciji prisustvovali su ministri finansija svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovi ovlašteni zastupnici, te ovlašteni zastupnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ovlašteni zastupnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, ministar privrede i poduzetništva Republike Srpske, te direktor za finansije Brčko Distrikta BiH.

Na predmetnoj sjednici, koja je održana online, jednoglasno je podržan predloženi dnevni red, izabran predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Ministarske konferencije, te je usvojen Poslovnik o radu Ministarske konferencije za ekonomske i finansijske poslove u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini. Saopćenje, 25. 5. 2021.

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić sastao se sa delegacijom Saudijskog fonda za razvoj

Saopćenje, 7.6.2021.

zamjenik  mZamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić zajedno sa saradnicima, održao je danas sastanak sa delegacijom Saudijskog fonda za razvoj. Delegaciju Saudijskog fonda za razvoj predvodio je gospodin Abdullah M. Alromeih, sa saradnicima gosp. Bandr S. Alharbi, i gosp. Amar Albelaihees.

Na sastanku je naglašena dobra saradnja između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine koja se manifestuje kroz portfolio trenutnih finansiranih projekata u vrijednosti 75 miliona USD.

Opširnije...

Za vodosnabdijevanje u Jajcu i Zvorniku EU donirala oko dva miliona eura

Saopćenje, 20. 4. 2021. godine

https://drive.google.com/file/d/1Y4i3zyvC-37y-x4CSBv1BBZo89lw4qMz/view?usp=sharing

EIB  malaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa potpredsjednicom Evropske investicijske banke (EIB) Lilyanom Pavlovom dva ugovora o grantu Evropske unije koji se odnose na projekte vodosnabdijevanja u Jajcu i Zvorniku.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, koja je organizovana putem video lika zbog epidemiološke situacije izazvane virusom Covid-19, prisustvovao je i specijalni predstavnika EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Opširnije...