logosrbdeachrvdeacbosact

EBRD važan partner za pokretanje novih investicija u BiH

Saopćenje, 14. 09. 2021.

Bevanda - Heilbronn 14 09 - MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Pierre Heilbronnom o realizaciji projekata koje ova banka finansira u BiH.  

Ministar Bevanda, koji je guverner BiH u EBRD-u, naglasio je kako ova banka finansira vodeće infrastrukturne projekte u BiH, te je nezaobilazan faktor u pokretanju novih investicija.

Sagovornici su naglasili dosadašnju uspješnu saradnju EBRD-a i BiH, uz opredjeljenje da ona bude nastavljena i ubuduće što će biti regulisano novom strategijom razvoja za BiH koja se tek priprema i određuju se prioriteti djelovanja gdje energetski sektor ima značajnu ulogu.

Ministar Bevanda je naglasio kako je Bosna i Hercegovina podržala sve aktivnosti u cilju smanjenja emisija ugljika i strategiju djelovanja u sferi klimatskih promjena.

 „Početni položaji zemalja članica su nejednaki jer se BiH, kao i mnoge zemlje u razvoju, najvećim dijelom oslanja na ugalj kada je riječ o proizvodnji električne energije. Cijenimo podršku EBRD-a u projektima zaštite okoliša i nastojimo prijeći na alternativne energente, ali trenutno imamo visok stupanj upotrebe uglja i trebat će nam prijelazni period da ga izbacimo iz proizvodnje što bi značilo i veću upotrebu plina “, istaknuo je Bevanda.  

Sagovornici su se složili u ocjeni da održivi razvoj u BiH zahtjeva mnogo veći fokus na razvoj privatnog sektora što bi trebao biti jedan od prioriteta nove strategije EBRD-a za BiH.  

Ministar Bevanda se zahvalio vodstvu EBRD-a  za njihove aktivnosti koje su pomogle u razvoju svih dijelova BiH jer je trenutno je u postupku zaključivanja 18 sporazuma sa EBRD-om., te naglasio da nijedan projekat nije zaustavljen u Ministarstvu finansija i trezora BiH.  

„Očekujem da će institucije BiH nastaviti rad u punom kapacitetu pa u Ministarstvu finansija i trezora činimo sve da obavimo svoj dio posla kada su u pitanju ovi važni projekti EBRD-a i tu nema zastoja. Međutim, nužno je provesti procedure u svim nadležnim institucijama“, naglasio je ministar Bevanda.

Potpredsjednik Helbronn naglasio je da je EBRD pružila značajnu potporu u finansiranju projekata koji su pomogli saniranju posljedica pandemije Covid 19 te istaknuo da je nužno nastaviti ove aktivnosti.  

Sastanku je prisustvovala i direktorica EBRD-a u BiH Manuela Naessl.