logosrbdeachrvdeacbosact

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić sastao se sa delegacijom Saudijskog fonda za razvoj

Saopćenje, 7.6.2021.

zamjenik  mZamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić zajedno sa saradnicima, održao je danas sastanak sa delegacijom Saudijskog fonda za razvoj. Delegaciju Saudijskog fonda za razvoj predvodio je gospodin Abdullah M. Alromeih, sa saradnicima gosp. Bandr S. Alharbi, i gosp. Amar Albelaihees.

Na sastanku je naglašena dobra saradnja između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine koja se manifestuje kroz portfolio trenutnih finansiranih projekata u vrijednosti 75 miliona USD.

Važno je za spomenuti neke od realizovanih projekata koji su od velike važnosti za stanovništvo Bosne i Hercegovine, kao što su projekti obnove stambenih jedinica za raseljena lica, projekti značajni za razvoj infrastrukture u mnogim opštinama, obrazovanja, zdravstva.

Također se razgovaralo o Memorandumu o razumijevanju za Projekat izgradnje istraživačkog instituta na Univerzitetu Sarajevska škola za znanost i tehnologiju. Ovaj projekat još uvjek nije realizovan. Zamjenik Rančić upoznao je delagaciju Saudijskog fonda za razvoj o zakonskim procedurama za realizaciju istog i naglasio kako će Ministarstvo finansija i trezora BiH uskladiti sve zakonske obaveze koje su u nadležnosti ministarstva kako bi došlo do zaključivanja i implementacije ovog projekta.

Zamjenik Rančić izrazio je nadu da će nadležne institucije donijeti adekvatne odluke u pravcu aktiviranja projekata, zahvalio se Saudijskom fondu za razvoj na dosadašnjim ulaganjima i zaželio da Saudijski fond za razvoj kroz nove projekte nastavi ulagati u razvoj Bosne i Hercegovine.