logosrbdeachrvdeacbosact

Saradnja s EBRD-om otvara put novim projektima u BiH

Saopštenje, 15.4.2021.

Untitled 45 MZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je guverner Bosne i Hercegovine u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), ocijenio je da ova banka finansira vodeće infrastrukturne projekte u BiH, posebno koridor Vc te da je nezaobilazan faktor u pokretanju novih investicija.

Na današnjem sastanku, koji je održan online s predsjednicom EBRD-a Odile Renaud-Basso, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i njegov zamjenik ministar Vjekoslav Bevanda istaknuli su da je saradnja s ovom bankom konstantna, uspješna, te da se uklapa i u aktuelne tokove i poteškoće izazvane pandemijom virusa Covid – 19.

Tokom sastanka naglašene su prioritetne oblasti u djelovanju i ulaganjima EBRD-a shodno strategiji i dogovorenim projektima. U ovom segmentu ministar Bevanda istaknuo je primjedbe na nove okolnosti i politiku djelovanja u kojoj se smanjuje podrška EBRD-a projektima baziranim na gasu što je u BiH još teško izvodivo te pozvao na razumijevanje za ovo pitanje.

Prema riječima ministra Bevande skraćen je proces ratifikacije ugovora te to nije problem kakav je bio u prošlosti i što je predstavljalo i problem za projekte EBRD-a.

Ministar Bevanda čestitao je 30 godina postojanja EBRD-a te poželio uspjeh u radu novoj predsjednici u predstojećem mandatu i izrazio očekivanja da će se dobra saradnja nastaviti.