logosrbdeachrvdeacbosact

Za gradski prijevoz u Sarajevu još 40 miliona eura

Saopćenje, 23. 3. 2021. godine

VB - potpisMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o finansiranju u vrijednosti 40 miliona eura za Projekat gradskog prijevoza Sarajevo.

Nakon potpisivanja sporazuma, koje je obavljeno koorespodentno i bez ceremonija zbog epidemiološke situacije, ministar Bevanda je kazao da su osigurana sredstva koja će poboljšati kvalitet života stanovnika Sarajevskog kantona te pomoći u zaštiti okoliša.

"Poznato je koliko Sarajevo ima problema sa gradskim prijevozom, prometnim gužvama, ali i velikim zagađenjem zraka zbog svih ovih problema. Ovaj projekat jedan je od rijetkih koji će utjecati da se ovi nedostaci pokušaju riješiti. Zato smo zahvalni predstavnicima EIB-a što su podržali ovako kvalitetan i bitan projekat za sve građane Sarajeva, ali i posjetioce ovog grada", kazao je Bevanda.

Dodao je da je ovaj projekat od posebnog značaja za stanovnike sarajevske opštine Vogošća jer se odnosi na obnovu trolejbuske mreže i voznog parka kako bi ponovo profunkcinirao javni prijevoz na ovoj relaciji.

Projekat će biti realiziran kroz tri povezana projekta, a odnosi se nabavu trolejbusa i rekonstrukciju trolejbusne mreže za Vogošću te izgradnju južne longitudinale.

Prema odredbama ugovora, ovaj kredit od 40 miliona eura ima rok otplate 25 godina, uključujući greis period od pet godina, a alokacija kredita je na Federaciji BiH.