logosrbdeachrvdeacbosact

Potpisan Memorandum o 250 miliona eura makrofinansijske pomoći EU za BiH

Saopštenje, 31.12.2020.

bevandaMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas Memorandum o razumijevanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine kojim je BiH omogućen zajam za makrofinansijsku pomoć  u iznosu 250 miliona eura.

Ovaj memorandum u ime EU potpisuje europski komesar za ekonomiju Paolo Gentilon, a u ime Centralne banke, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

S obzirom na to da se radi o pomoći za više razina vlasti Memorandum su potvrdili i podržali ministri finansija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko.

Ministar Bevanda naglasio je kako je cilj makrofinansijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa Covid-19 te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih međunarodnih finansijskih institucija kao potporu za ekonomsku stabilnost.

„Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 miliona eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu Memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji kojeg smo također potpisali. Tim sporazumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH“, objasnio je ministar Bevanda.  

Dodao je da je BiH duže vrijeme pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutarnje procedure kao i mehanizam koordinacije tokom odlučivanja.

„Najvažnije je da smo uspješno postigli dogovor svih nas unutar BiH te je to prihvatljivo za EU, a nastavak  aktivnosti propisan je upravo ovim memorandumom kao i našim zakonskim procedurama o zaduživanju“, naglasio je ministar Bevanda .

Ovim Memorandumom u skladu s prethodnim odlukama Europskog parlamenta i Vijećem Europske unije BiH stavljena je na raspolaganje makrofinansijska pomoć u iznosu od 250 miliona eura u obliku zajma.  

Nakon potpisivanja, koje je zbog epidemioloških mjera završeno korespodentno i bez ceremonija,  ministar Bevanda zahvalio se  EU na spremnosti da pomogne Bosni i Hercegovini u ovom izrazito izazovnom vremenu te čestitao svim učesnicima na uspješno okončanim pregovorima.