logosrbdeachrvdeacbosact

Zajednički program UN-a osigurao oko 1,3 miliona dolara za BiH

Saopštenje, 30.12.2020.

Bevanda foto malaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald Zajednički program jačanja infrastrukture za finansiranje Ciljeva održivog razvoja  u vrijednosti oko 1,3 miliona dolara.

Bosna i Hercegovina  je 2015. godine, zajedno s ostalim državama članicama UN-a, usvojila Program održivog razvoja do 2030. godine koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja (CoR), a usmjereni su na iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena.

 

Bosna i Hercegovina se zajedno s ostalim članicama UN-a obvezala realizirati predmetne ciljeve do 2030. godine.  

Svrha Zajedničkog programa je intenziviranje ulaganja u održivi razvoj kroz pokretanje širokog dijaloga i podrška vlastima na svima razinama u BiH kako bi se uspostavili osnovni elementi „eko sustava“ za finansiranje CoR.  

Ministar Bevanda naglasio je kako se zajednički program sastoji od dvije komponente i to  izrade strateškog okvira za finansiranje CoR-a i upravljanja javnim finansijama koji uključuju samu perspektivu CoR-a.

Kako je naglasio ministar Bevnda  realizacija Zajedničkog programa finansirat će se iz odobrenih sredstava Zajedničkog fonda UN-a za CoR i sredstava Agencija Ujedinjenih naroda.

Ukupna vrijednost programa iznosi 1.291.861,00 dolara, od čega će se 999.861,00 finansirati iz odobrenih sredstava od Zajedničkog fonda za CoR, a 292.000,00 finansirat će se iz sredstava UN agencija.