logosrbdeachrvdeacbosact

Za dionicu autoputa Poprikuša – Medakovo 340 miliona eura od EIB-a

Saopćenje, 29.12.2020.

bevandaMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o zajmu u vrijednosti 340 miliona eura namjenjenih za izgradnju autoputa na dionici Poprikuše - Medakovo na Koridoru Vc.
Nakon potpisivanja sporazuma ministar Bevanda naglasio je važnost ovog ugovora ne samo za područje Federacije BiH, već i njegov državni i regionalni značaj u izgradnji moderne infrastrukture, povećanja sigurnost i kapaciteta autoputa.

 

- Svaki projekat koji se odnosi na izgradnju autoputa na Koridoru Vc je iznimno važan, a svaki kilometar je naš novi korak ka Europi. Zato ovaj ugovor, osim finansijske vrijednosti, ima pozitivan efekat za naše  građane koji će zahvaljujući ovim sredstvima imati 35 kilometara novog autoputa na dionici Poprikuše – Medakovo - istaknuo je Bevanda.
Dodao je da je ovo značajan ugovor i za građevinske kompanije i njihov angažman na dionici  dugoj oko 35 kilometara na autoputu Paneuropskog Koridora Vc koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem.
Prema riječima ministra Bevande, ukupna vrijednost projekta na tom dijelu Koridora Vc procijenjena je na 391 milion eura od čega je 340 miliona eura kredit EIB-a, a  iz vlastitih sredstava i drugih izvora bit će osigurano 51 milion eura.
- Alokacija kredita je na Federaciji BiH, a implementator projekta je JP Autoceste Federacije BiH. Uvjeti kredita su povoljni uz rok otplate 25 godina, uključujući greis period od šest godina - naveo je Bevanda.
Zahvalio se predstavnicima EIB-a, ali i Delegaciji EU u BiH koji su sarađivali na tom projektu tokom pregovora i ostalih procedura kako bi se na zajedničko zadovoljstvo postigli najbolji uvjeti za finansiranje izgradnje još jedne važne dionice autoputa na koridoru Vc.
Zbog primjene epidemioloških mjera uslijed pandemije virusa COVID -19 ovaj ugovor potpisan je korespodentno bez uobičajenih ceremonija.