logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Bevanda i šef Misije MMF-a o novom aranžmanu

Saopćenje, 1. 12 2020.

bevanda - mmf 0112 - malaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Martinom Petrijem kako bi razmotrili mogućnosti za novi aranžman i uslove koje bi podrazumijevalo ovo kreditno zaduženje.
Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo finansija i trezora BiH i on lično mogu ispoštovati predložene rokove i obaveze iz domena svoga rada, a to je prvenstveno priprema Budžeta institucija BiH za 2021. godinu.

„Dokument okvirnog budžeta (DOBP) za period 2021.-2023. godina je osnova za donošenje budžeta za iduću godinu. Ministarstvo finansija je pripremilo DOB i on mora biti usvojen na sjednici Vijeća ministara. Nakon toga vrlo brzo ćemo dostaviti u proceduru i budžet za iduću godinu. Svjesni smo da je privremeno finansiranje najgora varijanta i mi smo prvi koji se zalažemo da budžet što prije usvojimo“, kazao je ministar Bevanda.
Ministar finansija i trezora BiH podsjetio je da je Fiskalno vijeće u septembru ove godine usvojilo Globalni fiskalni okvir kojim je određena granica za budžet institucija BiH u iznosu milijardu i 27 miliona KM što je povećanje za 31,1 milion u odnosu na ovu godinu.
Tokom sastanka ministar Bevanda je naglasio kako u teškim vremenima pandemije i velikih ekonomskih izazova treba imati u vidu i status privrednika, ali i policajaca, vojnika i službenika na čemu insistiraju i sindikati.
Sagovornici su se složili da se reforme moraju provoditi u interesu cijelog društva te da se vlade suočavaju s velikim izazovima.
Ministar Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, naglasio je da su u prethodnom periodu donesene važne odluke o raspodjeli prihoda te ukoliko se bude izbjegavala politizacija bit će moguće nastaviti s pozitivnim djelovanjem ovog tijela.
Sastanku je, osim saradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel.