logosrbdeachrvdeacbosact

Za nove tramvaje osigurano 10 miliona eura

Saopštenje, 29.10.2020.

733ae156-1077-4af8-8mala

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, potpisao je danas sa šeficom Ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za Projekat Javni prijevoz Sarajevo - Dio 3 u vrijednosti 10 miliona eura.

Ministar Bevanda zahvalio se direktorici Naessl i istaknuo kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima.

„Ovim projektom bit će završena nabava novih tramvaja što će pomoći razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu i efikasnosti usluga. Krajnji korisnik kredita je Kanton Sarajevo, a projekat će implementirati kantonalno ministarstvo saobraćaja“, naglasio je ministar Bevanda.


Naglašeno je da su ovim projektom obuhvaćeni i prioritetni izazovi zaštite okoliša, kroz promociju korištenja javnog prijevoza.


„Iznos zajma je 10 miliona eura, rok otplate zajma petnaest godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice“, istaknuo je ministar Bevanda .

Ovaj projekat treći je u nizu projekata koji se odnosi na poboljšanje Javnog prijevoza u Sarajevu.

Za dva projekta već su potpisani ugovori s EBRD-om i to prvi za nabavu novih električnih trolejbusa u iznosu od 15 miliona eura i drugi za remont tramvajske pruge vrijedan 20 miliona eura.

Ugovor o zajmu potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa Covid -19.