logosrbdeachrvdeacbosact

Za podršku bankarskom sektoru 30 miliona eura

Saopštenje, 27.10.2020.

Bevnda foto 2m

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvitak /EBRD/ u BiH Manuela Nessl potpisali su danas sporazum o zajmu u vrijednosti 30 miliona eura namjenjen za podršku Agenciji za osiguranje depozita (AOD) i bankarskom sektoru u BiH.
Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno značajno što su ova sredstva obezbijeđena u vremenima pandemije kada se mijenja stanje u ekonomiji, a time i u bankarskom sektoru što otvara određene rizike poslovanja.

 

„Finansijski sektor je stub svake ekonomije i njegova stabilnost predstavlja prioritet svake države. Agencija je jedan od učesnika mreže za finansijsku sigurnost ima posebnu ulogu u očuvanju stabilnosti. Zbog toga je ovaj projekat još važniji“, naglasio je ministar Bevanda.
Projekat će se provoditi tako da će Agencija osigurati Stand-by aranžmane u vidu kreditne linije u iznosu od 30 miliona eura imati na raspolaganju dostupna rezervisana sredstva koja se mogu koristiti pod posebno definisanim uslovima i okolnostima.
Ovim će biti ispunjeni i određeni uslovi postojanja rezervne kreditne linije sukladno preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Temeljem ovog sporazuma uslovi zajma su povoljni uz rok otplate od osam godina, uključujući pet godina grace perioda na otplatu glavnice, te otplata kredita u 16 jednakih polugodišnjih rata.
Ministar Bevanda naglasio je da saradnja s EBRD-om daje reultate u mnogim područjima života na području cijele BiH, a da je ovim sporazumom ojačan i bankarski sektor i agencija koja regulira ovu oblast.
Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja virusa Covid -19 i propisanih epidemioloških mjera.