logosrbdeachrvdeacbosact

Za projekat energetske efikasnosti u Sarajevu 10 miliona eura

Saopćenje, 29. 7. 2020.

ebrd - nastupna - 2409mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i predstavnik Europske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Josip Polić potpisali su danas sporazume o zajmu i grantu Europske unije ukupne vrijednosti 10 milijuna eura namijenjenih za projekt energetske efikasnosti u Sarajevu.
Sporazum o grantu u iznosu dva miliona eura i sporazum o zajmu u vrijednosti osam milijuna eura potpisani su korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Sredstva osigurana nakon potpisivanja ova dva sporazuma bit će namijenjena za zagrijavanje 40 zgrada u Kantonu Sarajevo pretežno vrtića, škola, bolnica i drugih objekata od javnog interesa.
Ministar Bevanda naglasio je nakon potpisivanja ugovora da je izuzetno značajan grant u iznosu dva miliona eura, koji je osiguran iz Regionalnog programa energetske učinkovitosti za zapadni Balkan, te da su povoljni uslovi ugovora o zajmu EBRD-a u iznosu osam miliona eura.
„Kredit EBRD-a od osam miliona eura bit će alociran na Federaciju BiH s rokom otplate zajma 13 godina, uključujući tri godine grejs perioda uz otplatu u 20 jednakih polugodišnjih rata. Iz EBRD-a već godinama uspješno podržavaju projekte energetske učinkovitosti i rezultati ovakvih ulaganja vidljivi su u većini lokalnih zajednica u BiH“, naglasio je ministar Bevanda.
Nosilac ovog projekta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a očekuje se da će biti završen do 20. oktobra 2023. godine.