logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Bevanda učestvovao na samitu Centralno evropske inicijative

Saopćenje, 15. 5. 2020.

bevanda - CEI- foto  kopijaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda učestvovao je danas na vanrednom samitu Centralnoevropske inicjative (CEI) koji je ovog puta zbog mjera zaštite od pandemije održan putem video linka.

Ministar Bevanda pozdravio je incijativu da se održi vanredni samit nakon proglašenja pandemije COVID -19 i posljedica koje je ova bolest donijela te izrazio iskreno saučešće svima koji su pretrpjeli ljudske gubitke.

Imajući u vidu da je CEI faktor stabilnosti u Evropi i znatna podrška zemljama koje su izvan Evropske Unije, ministar Bevanda naglasio je da očekuje kako će nakon ovog samita budući projekti i aktivnosti biti oslonac u borbi protiv negativnih socijalnih i ekonomskih posljedica pandemije u BiH i okruženju.

Ministar Bevanda naglasio je da su se u posljednjih nekoliko mjeseci vlade u cijelom svijetu susrele sa nepredvidivom situacijom zbog pandemije COVID-19 i pokušale da naprave procjenae negativnih efekata na javne prihode, radna mjesta i privredu.

„Od velike važnosti za nas je da svi nivoi vlasti u BiH, u skladu s nadležnostima, definišu paket mjera za ublažavanje negativnih efekata pandemije. U ovome je vrlo bitna efikasna koordinacija kod definisanja socio-ekonomskih mjera i to smo osigurali kroz djelovanje Grupe za socio-ekonomski odgovor na pandemiju COVID-19 koju je formiralo Vijeće ministara BiH“, naglasio je ministar Bevanda u svom obraćanju učesnicima današnjeg samita.

Dodajući da rezultati pokazuju kako se zdravstvena situacija smiruje, ministar Bevanda naglasio je da je optimista kako će se naći najbolja rješenja za prevazilaženje ekonomskih posljednica pandemije u čemu je važna podrška evropskih institucija koje su odobrile značajna sredstva za pomoć BiH.

U radu današnjeg samita učestvovalo je 15 premijera i ministara zemalja članica SEI te komesar EU za susjedne zemlje i proširenje Oliver Varhelyi, predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti, generalni sekretar CEI-a Roberto Antonione i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Henri Kluge.