logosrbdeachrvdeacbosact

Za dvije dionice na Koridoru Vc 140 miliona eura

Saopćenje, 27. 2. 2020.

IMG 1018mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Europske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivellini danas su u Sarajevu potpisali ugovor vrijedan 140 miliona eura namijenjenih za finansiranje izgradnje dvije dionice autoputa na Koridoru Vc.

Nakon potpisivanja ugovora ministar Bevanda je rekao kako ne treba ne treba posebno naglašavati koliko je bitan svaki kilometar autoputa na koridoru Vc.

„Ovo su složeni poslovi i zato smo zahvalni što u Europskoj investicionoj banci prepoznaju ovako važne projekte. Izgradnja dionice Tarčin-Ivan očekuje se do 2022. godine, a radovi na dionici Poprikuše-Nemila do 2023. godine.“

Riječ je o kreditu namijenjenom za izgradnju 6,9 kilometara autoputa na dionici Tarčin - Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta.

"Drugi dio sredstava bit će usmjeren na dionicu Poprikuša - Nemila u Zeničko-dobojskom kantonu ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega će biti izgrađen dvocijevni tunel dužine 3,6 kilometara", istaknuo je ministar.

Navodeći da su sredstvima EIB-a do sada u BiH izgrađena 82 kilometra autoputa na Koridoru Vc, Rivellini je izrazio spremnost ove banke da i dalje sarađuje s domaćim vlastima na izgradnji ovog važnog infrastrukturnog projekta.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i specijalni predstavnik EU u BiH i šef Delegacije EU u BiH Johhan Sattler koji je ukazao na potrebu ubrzanja dinamike izgradnje Koridora Vc.