logosrbdeachrvdeacbosact

Odvojeni sastanci o saradnji sa Sjevernom Makedonijiom i UNDP-om

Saopćenje, 25. 2. 2020.

Bevanda- EbibimZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u odvojenim susretima ambasadora Sjeverne Makedonije Ekrema Ebibija i rezidentnu predstavnicu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u BiH Stelianu Nederu, a osnovne teme razgovora bile su stvaranje boljih uslova za saradnju i ekonomski napredak.

Ministar Bevanda sa sagovornicima je razgovarao o aktivnostima u Ministarstvu finansija i trezora BiH koje se odvijaju bez obzira na aktuelne političke prilike u BiH.

U razgovoru o budućoj saradnji s UNDP-om predstavljena je nova incijativa UN-a o finansiranju i implementaciji Ciljeva održivog razvoja koji se odnosi na sve zemlje i načine aplikacije za projekte koji bi mogli biti finansirani iz tih fondova.

Ministar Bevanda istakao je značaj projekata UNDP-a koje su implementirani u BiH te podsjetio da je bio kopredsjedavajući Zajedničkog upravnog odbora BiH i UN-a uz očekivanje da će ovo tijelo ubuduće imati konkretnije rezultate rada.

Tokom susreta s ambasadorom Sjeverne Makedonije ministar Bevanda je naglasio dugogodišnju dobru saradnju dvije prijateljske zemlje.

Na sastanku je istaknuto da nema otvorenih pitanja između dvije zemlje, te da je zajednički cilj članstvo u Europskoj uniji gdje je Sjeverna Makedonija napravila iskorak u odnosu na BiH.

Sagovornici su se složili da BiH i Sjeverna Makedonija imaju šansu na europskom tržištu ukoliko zajedno nastupe u određenim oblastima, a dobar primjer bilo je zajedničko sudjelovanje na sajmovima privrede zbog čega ekonomsku saradnju treba postaviti kao glavni prioritet.