logosrbdeachrvdeacbosact

Za javni prijevoz u Sarajevu 35 miliona eura

Saopćenje, 5.2.2020.

ebrd - ugovorMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s direktoricom Europske banke za obnovu i razvoj za srednju i jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe dva sporazuma o zajmu za Projekat javnog prevoza u Sarajevu.
Nakon potpisivanja sporazuma ministar Bevanda rekao je kako će ovi projekti unaprijediti gradski prevoz u Sarajevu, te doprinijeti zaštiti okoliša i smanjenju zagađenja zraka.

Vrijednost prvog sporazuma je 15 miliona eura za nabavku električnih trolejbusa i rezervnih dijelova, a dio sredstava planiran je za konsultantske usluge tokom provođenja ovog projekta.

Vrijednost drugog ugovora je 20 miliona eura za sanaciju 19,5 kilometara tramvajske pruge u Sarajevu.
Obraćajući se prisutnima, direktorica Ruhe istakla je kako potpisani sporazumi ne predstavljaju samo ulaganja u efikasan i kvalitetan javni prevoz u Sarajevu, nego da će njihova implementacija dovesti do smanjenja emisije štetnih čestica čime će se nastojati riješiti problem zagađenja zraka u glavnom gradu BiH.
Projekti su dio Inicijative EBRD-a pod nazivom Zeleni gradovi, a izradu Plana aktivnosti za Sarajevo u okviru ove Inicijative finansira Vlada Japana. Današnjoj ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovali su ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto i predstavnici Kantona Sarajevo.