logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Bevanda s izvršnim direktorom Svjetske banke o novoj strategiji

Saopćenje, 29. 1. 2020.

bevanda - davidse -2901mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas izvršnog direktora u Svjetskoj banci Koena Davidsea s kojim je razgovarao o prioritetima za pripremu nove strategije djelovanja ove finansijske institucije u BiH.

Ministar Bevanda naglasio je da dugogodišnja uspješna saradnja sa Svjetskom bankom garantuje da će i nova strategija biti usmjerena tako da se ulaže u najvažnije sfere života, poput obrazovanja, zdravstva, zaštite okoliša i obnovljive energije.

Sagovornici su se složili da se svi projekti odvijaju nesmetano te da nema zastoja nakon ratifikacije ugovora u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Na sastanku je istaknuta važnost održavanja Godišnjeg sastanka Konstituence Svjetske banke i MMF-a koji će se ove godine održati u Sarajevu od 19. do 21. juna.

Ministar Bevanda istaknuo je da će Bosna i Hercegovina biti dobar domaćin predstavnicima 13 država te da su pripreme za ovaj važan sastanak već počele i da su planirana sredstva za tu namjenu.

Prema riječima Davidsea stručnjaci Svjetske banke već rade procjene i dijagnostiku ekonomskog stanja u BiH u okviru svojih redovitih izvještaja.

Na sastanku se govorilo o aktivnostima u Ministarstvu finansija i trezora BiH na pripremi budžeta za ovu godinu kako bi se ovaj posao završio u prvom tromjesečju jer je na snazi privremeno finansiranje koje ograničava poslovanje institucija u smislu kapitalnih investicija.