logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Bevanda i ambasador Nelson razgovarali o budžetu i reformama

Saopćenje, 23. 1. 2020.

Bevanda - NelsonZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Erica Nelsona s kojim je razgovarao o usvajanju budžeta institucija BiH za ovu godinu i provođenju reformi.

Ministar Bevanda upoznao je ambasadora Nelsona s aktivnostima koje se vode u Ministarstvu finansija i trezora BiH na pripremi budžeta za ovu godinu kako bi se ovaj posao završio u prvom kvartalu jer je na snazi privremeno finansiranje koje ograničava poslovanje institucija u smislu kapitalnih investicija.

Na sastanku je naglašeno da postoji potreba dodatnog zapošljavanja u Graničnoj policiji BiH koja se susreće s izazovima ilegalnih migracija, ali do sada nije bilo zakonskog uporišta za to.

Ministar Bevanda istaknuo je kako od 2012. godine nije bilo povećanja plata za vojnike, policajce i druge zaposlenike u institucijama BiH zbog čega je predložio da se osnovica poveća za 4,5 posto odnosno da se vrati na nivo od prije sedam godina.

Sagovornici su se složili da je usvajanje Programa reformi dobar start za novi saziv Vijeća ministara BiH te da je ohrabrujuće što se na dnevnom redu nalaze i tačke za koje duže vremena nije bilo saglasnosti.

S tim u vezi, ambasador Nelson je pozdravio današnje usvajanje Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za 2020.-2023. godinu u Savjetu ministara BiH.

Ambasador Nelson čestitao je ministru Bevandi na ponovnom imenovanju za ministra finansija i trezora BiH te izrazio nadu da će njegovo dugogodišnje iskustvo u Vijeću ministara doprinijeti efikasnijem radu i ovog saziva.