logosrbdeachrvdeacbosact

Ministar Bevanda primio ambasadore Malezije i Saudijske Arabije

Saopćenje, 22. 1. 2020.

mft - malezija fotoMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u odvojenim susretima ambasadore Malezije Zakri Jaafara i Saudijske Arabije Hanija bin Abdullaha Mominaha, a osnovne teme razgovora bile su stvaranje boljih uslova za poslovnu saradnju i privlačenje investicija.

Ministar Bevanda naglasio je u razgovoru s ambasadorom Jaafarom da su odnosi između BiH i Malezije prijateljski i da mogu biti unaprijeđeni kroz poslovnu saradnju u mnogim područjima.

Naglašeno je da je Malezija redovan učesnik poslovnih foruma u BiH, koji su rezultirali potpisivanjem više memoranduma, a samo onaj koji se odnosi na ulaganja u području peradarstva vrijedan je 20 miliona eura.

Ambasador Saudijske Arabije naglasio je da su u toku mnogobrojni projekti za koje je novac osigurala vlada ove zemlje te da su otklonjene sve barijere za projekte obnove i opremanja bolnica u Mostaru i Konjicu.

Ministar Bevanda naglasio je tokom sastanka s ambasadorom Mominahom da je zahvalan njegovoj vladi što je izdvojila grant sredstva za obrazovanje i zdravstvo te da će u narednom periodu pokušati otkloniti barijere da se svi odobreni projekti realizuju.

Na sastancima je istaknuto da BiH ima potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Malezijom dok je ovaj posao sa Saudijskom Arabijom okončan i čim se usaglase termini bit će potpisan i ugovor, čime će se olakšati poslovne aktivnosti investitorima.

Ambasadori su čestitali ministru Bevandi na ponovnom imenovanju za ministra finansija i trezora BiH te izrazili nadu da će se dobra saradnja nastaviti i u budućnosti.