logosrbdeachrvdeacbosact

Bevanda i Bukinac o ekonomiji i putu ka EU

Saopćenje, 21. 1. 2020.

Bevanda Bukinac 2101mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas ambasadoricu Slovenije u BiH Zoricu Bukinac, a osnovne teme razgovora bile su jačanje ekonomskih veza i ispunjavanje uslova za pristupanje Europskoj uniji.

Ministar Bevanda naglasio je u razgovoru s ambasadoricom Slovenije Zoricom Bukinac da su odnosi dvije zemlje dobri u svim oblastima te da se vlasti u BiH trude da stvore ambijent za strana ulaganja tako što, između ostalog, preuzimaju standarde Europske unije.

Ambasadorica Bukinac naglasila je da će BiH uvijek biti prioritet za njenu zemlju odakle nastoje pomoći da se nastavi proširenje EU pridruživanjem zemalja zapadnog Balkana te da BiH što prije dobije status kandidata.

Sagovornici su se složili da su neophodne reforme u svim segmentima društva kako bi se poboljšali uslovi rada poslovnoj zajednici u BiH i kako bi se privukle strane investicije.

Ambasadorica Bukinac je čestitala ministru Bevandi na ponovnom imenovanju za ministra finansija i trezora BiH te se interesovala za aktuelnu političku situaciju i buduće aktivnosti koje se, uglavnom, zasnivaju na usvajanju budžeta za ovu godinu i ispunjavanja obaveza iz Programa reformi.