logosrbdeachrvdeacbosact

Bevanda i Vuković o poboljšanju uslova za domaću privredu

Saopćenje, 14. 1. 2020.

Bevanda - VukovicMZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s predsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslavom Vukovićem o unapređenju poslovnog ambijenta u BiH i poboljšanju uslova za poslovanje domaćih privrednika.

Ministar Bevanda naglasio je da su neophodne reforme u svim segmentima društva kako bi se poboljšali uslovi rada poslovnoj zajednici u BIH te da je niz faktora koji na to utiču.

Tokom razgovara naglašeno je da Vijeće ministara BiH koristi zakonske mogućnosti kako bi donošenjem određenih odluka olakšali poslovanje domaćim privrednicima dajući im odeđene olakšice čime se povećava njihova konkurentnost.

Ministar Bevanda naglasio je da je vidan napredak u radu Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH što je, svakako, zasluga njenog rukovodstva i savremenih metoda rada u zaštiti i promociji domaće privrede.

S obzirom na to da je ministar Bevanda predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) govorilo se o potrebi tijesne saradnje prilikom donošenja novog Zakona o PDV-u, ali i drugih podzakonskih akata koji direktno utiču na domaću privredu.

Prema riječima predsjednika VTK Vjekoslava Vukovića u narednom razdoblju bit će intenzivirane aktivnosti u sardanji s vladama, drugim privrednim komorama i poslovnom zajednicom kako bi se privrednici iz BiH nametnuli na domaćem i stranom tržištu.