logosrbdeachrvdeacbosact

Za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci 3,8 miliona eura

Saopćenje, 19.12.2019.

IMG 0905mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća miinistara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer potpisali su danas u Sarajevu sporazum o grantu vrijednosti 3,8 miliona eura za projekat "Prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci".
Nakon potpisivanja sporazuma ministar Bevanda rekao je da će ovom donacijom biti nastavljene aktivnosti na zaštiti okoline u Gradišci, čime će se unaprijediti kvalitet života stanovništva ove regije.

On je podsjetio da je prethodno Vlada NJemačke za isti projekat osigurala 10,2 miliona eura, te naglasio da su ovakvi sporazumi bitni jer su fokusirani na poboljšanje uslova života običnih građana i lokalnih zajednica u BiH.
"Ovog puta će benefite takvog projekta osjetiti građani Gradiške. Nadam se da će radovi biti okončani u skladu sa rokovima", rekao je ministar Bevanda.
Obraćajući se prisutnima, ambasadorica Saxer je rekla da je ovaj projekat pokazatelj koliko lokalne zajednice u BiH mogu dosta toga uraditi kada se angažiraju političari iz tih sredina.
Prema njenim riječima, uz ova grant sredstva dolazi i odgovornost, odnosno sredstva treba da se iskoriste za zaštitu rijeka u BiH.
Također, pozvala je sve građane BiH da učestvuju u kreiranju ovakvih projekata, kako bi se spriječilo zagađivanje prirode.