logosrbdeachrvdeacbosact

EIB finansira projekte za prevenciju od poplava

Saopćenje, 17.12.2019.

IMG 0880mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan. Mateo Rivellini potpisali su danas tri ugovora od koji je jedan investicijski i osigurao je 19 miliona eura grant sredstva Evropske unije za radove na koridoru Vc.
Osim toga potpisana su dva ugovora o finansiranju za projekte Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II u vrijednosti 30 miliona eura i Mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj vrijedan 19 miliona eura.

Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno važno što su osigurana grant sredstva u izgradnji auto-puteva u BiH, ali je istaknuo i značaj kreditnih sporazuma koji će osigurati bolje uslove za život stanovnicima BiH.
„Ovaj projekat koji se odnosi na vodovodnu mrežu u RS značajno će unaprijediti uslove življenja za oko 216 000 građana i uključuje izgradnju i obnovu infrastrukture za vodosnabdjevanje“, naglasio je ministar Bevanda i dodao da ne treba podsjećati na potrebu prevencije od poplava nakon katastrofe iz maja 2014. godine.
Rivellini je naglasio da EIB ima jakog partnera u BiH te da su vodeći finansijeri radova na koridoru Vc.
Ceremonija potpisivanja, kojoj je u ime donatora prisustvovao specijalni predstavnika EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambaasador Johann Sattler, naglasio je značaj investiranja u infrastrukturne projekte i obećao punu podršku BiH na njenom europskom put.