logosrbdeachrvdeacbosact

Za projekte energetske efikasnosti 19,5 miliona eura od KfW-a

Saopćenje, 17.12.2019.

IMG 0860mZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Njemačke razvojne banke (KfW) za jugoistočnu Evropu i Tursku Pablo Obrador potpisali su danas u Sarajevu dva ugovora o grantu koji se odnose na projekte energetske efikasnosti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Ovim sporazumima, kako je nakon potpisivanja objasnio ministar Bevanda, osigurano je ukupno 19,5 miliona eura granta za Bosnu i Hercegovinu, odnosno njene entitete koji provode projekte energetske efikasnosti.

Dodao je da se jedan sporazum odnosi na finasiranje projekta Energetska efikasnost u javnim zgradama u Republici Srpskoj za koji je kfW odobrio 10 miliona eura, a drugi na sličan projekt u Federaciji za koji je zahvaljujući kfW-u osigurano 9,5 miliona eura.
- Svrha ovih projekata je da se osigura energetska efikasnost javnih objekata uz prihvatljive troškove što za cilj ima unapređenje uslova života svih građana. Kroz ove projekte bit će poduzete mjere energetske efikasnosti u javnim objektima, primarno u školama i vrtićima. Cilj ovih projekata je, također, da se doprinese globalnoj klimatskoj zaštiti, kao i održivom ekonomskom razvoju u BiH - rekao je ministar Bevanda.
Obrador je naveo da se radi o prvom sporazumu u okviru programa energetske efikasnosti koji će se provoditi u BiH te izrazio zahvalnost njemačkoj vladi koja je pružila podršku u ovom poslu.
- Nadamo se da će ovi projketi predstavljati početak nove saradnje u oblasti energetske efikasnosti i veoma je važno raditi na smanjenju troškova ne samo kada je riječ o BiH, nego i globalno – zaključio je Obrador.