logosrpacthrvdeacbosdeac

За пројект енергетске ефикасности у Сарајеву 10 милиона евра

Саопштење, 29. 7. 2020.

ebrd - nastupna - 2409mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и представник Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ Јосип Полић потписали су данас споразуме о зајму и гранту Европске уније укупне вриједности 10 милиона евра намјењених за пројект енергетске ефикасности у Сарајеву.
Споразум о гранту у износу два милиона евра и споразум о зајму у вриједности осам милиона евра потписани су коресподентно, без уобичајених церемонија, због мјера које су подузете у спрјечавању вируса Цовид -19.

Средства осигурана након потписивања ова два споразума бит ће намијењена за загријавање 40 зграда у Кантону Сарајево претежно вртића, школа, болница и других објеката од јавног интереса.
Министар Беванда нагласио је након потписивања уговора да је изузетно значајан грант у износу два милиона евра, који је осигуран из Регионалног програма енергетске ефикасности за западни Балкан, те да су повољни увјети уговора о зајму ЕБРД-а у износу осам милиона евра.
„Кредит ЕБРД-а од осам милиона евра бит ће алоциран на Федерацију БиХ с роком отплате зајма 13 година, укључујући три године грејс периода уз отплату у 20 једнаких полугодишњих рата. Из ЕБРД-а већ годинама успјешно подржавају пројекте енергетске ефикасности и резултати оваквих улагања видљиви су у већини локалних заједница у БиХ“, нагласио је министар Беванда.
Носилац овог пројекта је Министарство просторног уређења, грађења и заштите животне средине Кантона Сарајево, а очекује се да ће бити завршен до 20. октобра 2023.године.