logosrpacthrvdeacbosdeac

За пројекат усклађивања земљишних књига још 20 милиона евра

Саопштење, 2. 7. 2020.

733ae156-1077-4af8-8004-90fab1fcfff6 -malaЗамјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас са шефом Канцеларије Свјетске банке у БиХ Емануелом Салинасом уговор о зајму за додатно финансирање Пројекта регистрације некретнина у вриједности 20 милиона евра.

Потписници су се сложили да је ријеч о изузетно важном пројекту којим се наставља процес усклађивања земљишних књига и катастарских података у оба ентитета, те да су услови кредита повољни.

Према потписаном уговору на Федерацију БиХ биће алоцирано око 7,2 миљуна евра, а на Републику Српску око 12, 8 милона евра. Рок отплате је 23 године, укључујући седам година грејс периода и повољну камату стопу.

Главни циљ пројекта је пружити подршку одрживом систему регистрације некретнина с усклађеном евиденцијом у земљишним књигама и катастрима у урбаним подручјима Федерације БиХ и Републике Српске.

Потписивањем овог уговора наставља се постојећи Пројекат регистрације некретнина који се спроводи на основу закљученог Споразума о финансирању између БИХ и Међународне асоцијације за развој од 25. јануара 2013. године.

Министар Беванда изразио је захвалност Свјетској банци која пружа подршку како у консултантским пословима тако и финансирању пројеката који доприносе бољем квалитету живота грађана БИХ, али и рада институција које су им на услузи.

Уговор је потписан коресподентно, без уобичајених церемонија, због мјера које су подузете у спречавању вируса ковид -19.