logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда учествовао на самиту Централно европске иницијативе

Саопштење, 15. 5. 2020.

bevanda - CEI- foto  kopijaЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда учествовао је данас на ванредном самиту Централноевропске иницјативе (ЦЕИ) који је овог пута због мјера заштите од пандемије одржан путем видео линка.

Министар Беванда поздравио је инцијативу да се одржи ванредни самит након проглашења пандемије КОВИД -19 и посљедица које је ова болест донијела те изразио искрено саучешће свима који су претрпјели људске губитке.

Имајући у виду да је ЦЕИ фактор стабилности у Европи и знатна подршка земљама које су изван Европске Уније, министар Беванда нагласио је да очекује како ће након овог самита будући пројекти и активности бити ослонац у борби против негативних социјалних и економских посљедица пандемије у БиХ и окружењу.

Министар Беванда нагласио је да су се у посљедњих неколико мјесеци владе у цијелом свијету сусреле са непредвидивом ситуацијом због пандемије ЦОВИД-19 и покушале да направе процјене негативних ефеката на јавне приходе, радна мјеста и привреду.

„Од велике важности за нас је да сви нивои власти у БиХ, у складу с надлежностима, дефинишу пакет мјера за ублажавање негативних ефеката пандемије. У овоме је врло битна ефикасна координација код дефинисања социо-економских мјера и то смо обезбиједили кроз дјеловање Групе за социо-економски одговор на пандемију ЦОВИД-19 коју је формирао Савјет министара БиХ“, нагласио је министар Беванда у свом обраћању учесницима данашњег самита.

Додајући да резултати показују како се здравствена ситуација смирује, министар Беванда нагласио је да је оптимиста како ће се наћи најбоља рјешења за превазилажење економских посљедница пандемије у чему је важна подршка европских институција које су одобриле значајна средства за помоћ БиХ.

У раду данашњег самита учествовало је 15 премијера и министара земаља чланица СЕИ те комесар ЕУ за сусједне земље и проширење Оливер Вархељи, предсједник Еуропске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сума Чакрaбарти, генерални секретар ЦЕИ-а Роберто Антоњони и регионални директор Свјетске здравствене организације за Еуропу Хенри Клуге.