logosrpacthrvdeacbosdeac

Потписан уговор о зајму у вриједности 33,1 милион евра за превенцију Ковид-19

Саопштење, 13. 5. 2020.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас уговор о зајму са шефом Канцеларије Свјетске банке у БиХ Емануелом Салиансом чиме је одобрено 33,1 милион евра помоћи БиХ намјењених за превенцију Ковид- 19.

Уговор о зајму Међународне банке за обнову и развој потписан је коресподентно, без уобичајених цеременојија, због мјера које су предузете у спречавању вируса Ковид -19.

Министар Беванда захвалио се представницима Свјетске банке на разумијевању и брзој рекацији како би била обезбјеђена средства у борби против Ковид -19 у БиХ.

„Новац је намјењен за оба ентитета који су и корисници овог кредита и биће на њих и алоциран тако што Федерацији БиХ припада 60 одсто, а Републици Српској 40 одсто. Услови су повољни јер је рок отплате 32 године са седам година грејс периода“, нагласио је министар Беванда након потписивања уговора.

Имплементатори пројекта у Федерацији БиХ, којој припада 19.859.900 евра, су федерална министарство здравства те рада и социјалне политике. Републици Српској припада 13.240.100 евра и пројект проводи Министарство здравља и социјалне заштите РС.

Министар Беванда очекује да новац буде искориштен сврсисходно у складу с условима зајма те је нагласио значај оваквих пројката у моментима када се цијели свијет сусреће с тешким посљедицама пандемије и то не само здравственим него социјалним и економским.

Циљ овог пројекта, између осталог, је превенција, откривање и одговор на пријетњу коју намеће пандемија Ковид-19 те јачање приправности националних система јавног здравства и пружање социјалне помоћи најугроженијим групама погођеним пандемијом у БиХ.