logosrpacthrvdeacbosdeac

За двије дионице на Коридору „Пет це“ 140 милиона евра

Саопштење, 27. 2. 2020.

IMG 1018mЗамјеник предсједавајућег Савјету министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и директор Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Словенију, Хрватску и западни Балкан Матео Ривелини данас су у Сарајеву потписали споразум вриједан 140 милиона евра намијењених за финансиранје изградње двије дионице аутопута на Коридору "Пет це".

Након потписивања споразума министар Беванда је рекао како не треба не треба посебно наглашавати колико је битан сваки километар аутопута на коридору „Пет це“.

„Ово су сложени послови и зато смо захвални што у Европској инвестиционој банци препознају овако важне пројекте. Изградња дионице Тарчин-Иван очекује се до 2022. године, а радови на дионици Поприкуше-Немила до 2023. године.“

Ријеч о кредиту намијењеном за изградњу 6,9 километара аутопута на дионици Тарчин - Иван, од Сарајева према Мостару, укључујући изградњу тунела Иван и два вијадукта.

"Други дио средстава биће усмјерен на дионицу Поприкуша - Немила у Зеничко-добојском кантону укупне дужине 5,5 километара, од чега ће бити изграђен двоцијевни тунел дужине 3,6 километара", истакнуо је министар.

Наводећи да су средствима ЕИБ-а до сада у БиХ изграђена 82 километра аутопута на Коридору "Пет це", Ривелини је изразио спремност ове банке да и даље сарађује с домаћим властима на изградњи овог важног инфраструктурног пројекта.

Потписивању уговора присуствовао је и специјални представник ЕУ у БиХ и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер који је указао на потребу убрзања динамике градње Коридора “ Пет це".