logosrpacthrvdeacbosdeac

За јавни превоз у Сарајеву 35 милиона евра

Саопштење, 5.2.2020.

ebrd - ugovorMЗамјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас с директорицом Европске банке за обнову и развој за средњу и југоисточну Европу Шарлот Руе два споразума о зајму за Пројекат јавног превоза у Сарајеву.
Након потписивања споразума министар Беванда рекао је како ће ови пројекти унаприједити градски превоз у Сарајеву, те допринијети заштити животне средине и смањењу загађења ваздуха.

Вриједност првог споразума је 15 милиона евра за набавку електричних тролејбуса и резервних дијелова, а дио средстава планиран је за консултантске услуге током провођења овог Пројекта.
Вриједност другог уговора је 20 милиона евра за санацију 19,5 километара трамвајске пруге у Сарајеву.
Обраћајући се присутнима, директорица Руе истакла је како потписани споразуми не представљају само улагања у ефикасан и квалитетан јавни превоз у Сарајеву, него да ће њихова имплементација довести до смањења емисије штетних честица чиме ће се настојати ријешити проблем загађења ваздуха у главном граду БиХ.
Пројекти су дио иницијативе ЕБРД-а под називом „Зелени градови“, а израду Плана активности за Сарајево у оквиру ове иницијативе финансира Влада Јапана.
Данашњој церемонији потписивања Споразума присуствовали су амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото и представници Кантона Сарајево.