logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда и амбасадор Нелсон разговарали о буџету и реформама

Саопштење, 23.1.2020.

Bevanda - NelsonЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас амбасадора Сједињених Америчких Држава (САД) у БиХ Ерика Нелсона с којим је разговарао о усвајању буџета институција БиХ за ову годину и спровођењу реформи.

Министар Беванда упознао је амбасадора Нелсона с активностима које се воде у Министарству финансија и трезора БиХ на припреми буџета за ову годину како би се овај посао завршио у првом кварталу јер је на снази привремено финансирање које ограничава пословање институција у смислу капиталних инвестиција.

На састанку је наглашено да постоји потреба додатног запошљавања у Граничној полицији БиХ која се сусреће с изазовима илегалних миграција, али до сада није било законског упоришта за то.

Министар Беванда истакнуо је како од 2012. године није било повећања плата за војнике, полицајце и друге запосленике у институцијама БиХ због чега је предложио да се основица повећа за 4,5 одсто односно да се врати на ниво од прије седам година.

Саговорници су се сложили да је усвајање Програма реформи добар старт за нови сазив Савјета министара БиХ те да је охрабрујуће што се на дневном реду налазе и тачке за које дуже времена није било сагласности.

С тим у вези, амбасадор Нелсон је поздравио данашње усвајање Стратегије супротстављања трговини људима у БиХ за 2020.-2023. годину у Савјету министара БиХ.

Амбасадор Нелсон честитао је министру Беванди на поновном именовању за министра финансија и трезора БиХ те изразио наду да ће његово дугогодишње искуство у Савјету министара допринијети ефикаснијем раду и овог сазива.