logosrpacthrvdeacbosdeac

ЕИБ финансира пројекте за превенцију од поплава

Саопштење, 17.12.2019.

IMG 0880mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и директор Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Словенију, Хрватску и западни Балкан. Матео Ривелини потписали су данас три уговора од који је један инвестициони и обезбједио је 19 милиона евра грант средства Европске уније за радове на коридору пет-це.
Осим тога потписана су два уговора о финансирању за пројекте Водовод и канализација у Републици Српској 2 у вриједности 30 милиона евра и Мјере заштите од поплава у Републици Српској вриједан 19 милиона евра.

Министар Беванда нагласио је да је изузетно важно што су обезбјеђена грант средства у изградњи ауто-путева у БиХ, али је истакао и значај кредитних споразума који ће осигурати боље услове за живот становницима БиХ.

„Овај пројекат који се односи на водоводну мрежу у РС значајно ће унаприједити услове живљења за око 216 000 грађана и укључује изградњу и обнову инфраструктуре за водоснабдјевање“, нагласио је министар Беванда и додао да не треба подсјећати на потребу превенције од поплава након катастрофе из маја 2014. године.
Ривелини је нагласио да ЕИБ има јаког партнера у БиХ те да су водећи финансијери радова на коридору пет-це.
Церемонија потписивања, којој је у име донатора присуствовао специјални представника ЕУ за БиХ и шеф Делегације ЕУ у БиХ амбаасадор Јохан Сатлер, нагласио је значај улагања у инфраструктурне пројекте и обећао пуну подршку БиХ на њеном европском пут.