logosrpacthrvdeacbosdeac

За пројекте енергетске ефикасности 19,5 милиона евра од КфВ-а

Саопштење, 17.12.2019.

IMG 0860mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и директор Њемачке развојне банке (КфВ) за југоисточну Европу и Турску Пабло Обрадор потписали су данас у Сарајеву два уговора о гранту који се односе на пројекте енергетске ефикасности у Федерацији БиХ и Републици Српској.

Овим споразумима, како је након потписивања објаснио министар Беванда, обезбјеђено је укупно 19,5 милиона евра гранта за Босну и Херцеговину, односно њене ентитете који спроводе пројекте енергетске ефикасности.

Додао је да се један споразум односи на финасирање пројекта Енергетска ефикасност у јавним зградама у Републици Српској за који је КфВ одобрио 10 милиона еура, а други на сличан пројект у Федерацији за који је захваљујући КфВ-у осигурано 9,5 милиона еура.
- Сврха ових пројеката је да се осигура енергетска ефикасност јавних објеката уз прихватљиве трошкове што за циљ има унапређење услова живота свих грађана. Кроз ове пројекте бит ће предузете мјере енергетске ефикасности у јавним објектима, примарно у школама и вртићима. Циљ ових пројеката је, такође, да се допринесе глобалној климатској заштити, као и одрживом економском развоју у БиХ - рекао је министар Беванда.
Обрадор је навео да се ради о првом споразуму у оквиру програма енергетске ефикасности који ће се проводити у БиХ те изразио захвалност њемачкој влади која је пружила подршку у овом послу.
- Надамо се да ће ови пројкети представљати почетак нове сарадње у области енергетске ефикасности и веома је важно радити на смањењу трошкова не само када је ријеч о БиХ, него и глобално – закључио је Обрадор.