logosrpacthrvdeacbosdeac

Конкретна сарадња с ММФ-ом немогућа без нове власти и усвајања буџета

Саопштење, 8. 11. 2019.

bevanda - petri 0811mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас шефа Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за БиХ Мартина Петрија с којим је разговарао о активностима у вези с усвајањем буџета за ову и идућу годину.

Министар Беванда нагласио је да актуелна политичка ситуација у БиХ потврђује да буџет није у фокусу интересовања јер тај изнимно битан документ није усвојен ни за ову годину иако је до сада требао бити завршен и нацрт буџета за идућу годину.

„У свакој држави буџет је основни финансијски документ и његово усвајање је озбиљан процес. Овдје имамо ситуацију да није засједао Фискални савјет БиХ, који мора усвојити Глобални фискални оквир, а ни из Предсједништва БиХ још нам није достављен буџетски захтјев за 2020. годину. Очито се буџетом бави само Министарство финансија и трезора БиХ због чега смо и ургирали да се састане Фискални савјет БиХ“, нагласио је министар Беванда.

На састанку је констатовано да је на снази привремено финансирање и да то не може бити корак ка новом аранжману с ММФ-ом нити наставку постојећег јер се очекује усвајање буџета и провођење реформи преузетих на основу Писма намјере које су представници власти у БиХ потписали.

Наглашено је да је формирање и функционисање власти и даље приоритетна тема у БиХ, али и предуслов да се настави провођење реформи планираних кроз аранжман с ММФ-ом и другим финансијским институцијама с којима БиХ има кредитне уговоре за које није окончана процедура ратификације у Парламентарној скупштини БиХ.

Саговорници су се сложили да ће разговори о будућој сарадњи бити много конкретнији након што се оконча процес формирања власти у БиХ како би се о новим програмима одлучивало у пуном капацитету.

До сада су у оквиру проширеног аранжмана између БиХ и ММФ-а на рачуне ентитета уплаћене двије транше од око 150 милиона КМ по транши, а укупна вриједност кредитног програма, који је стопиран у јуну 2018. године, износи око 1,1 милијарду КМ.

Састанку је, осим сaрадника министра Беванде, присуствовао и резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендру Џевел.