logosrpacthrvdeacbosdeac

Министар Беванда у име БиХ потписао Конвенцију из области пореске политике

Саопштење, 30. 10. 2019.

IMG 0756mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас у име БиХ Мултилатералну конвенција за имплементацију мјера у оквиру споразума о избјегавања двоструког опорезивања за спречавање ерозије пореске основице и преношења профита (МЛИ).


Министар Беванда, који је документ о приступању потписао у присуству представника Организације за економску сарадњу и развој /ОЕЦД/ Мајкела Еверса, нагласио је да је ово добар корак ка спречавању порезних злоупораба и преузимању општих стандарда у овој области.

Он је појаснио да се овом конвенцијом намјеравају отклонити пропусти у међународним пореским правилима, односно злоупотребе постојеће мреже споразума о избјегавању двоструког опорезивања због којих су настајали знатни губици у глобалним приходима од пореза на добит.

Министар Беванда нагласио је да је прије приступања Конвенцији осигурана сугласност оба ентитета јер су изравни порези у њиховој надлежности.

Конвенција је у новембру 2016. године усаглашена у Паризу, а Савјет министара донио је одређене одлуке и закључке да би и БиХ постала дио Глобалног форума о транспарентости и размјени информација у пореске сврхе.