logosrpacthrvdeacbosdeac

Хрватска ће пружити подршку БиХ у области осигурања депозита

18.10.2019. године

20191018 mЗамјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда разговарао је данас у Загребу о јачању регионалне конкурентности у области осигурања депозита с директором Државне агенције за осигурање штедних улога и санацију банака Републике Хрватске Маријом Хребац.

На састанку је закључено да постоји низ начина за успјешну сарадњу између БиХ и Хрватске у овој области, посебно јер је Хрватска чланица Европске уније и раније је прошла период транзиције и усклађивања законодавства с директивама ЕУ.

 

Министар Беванда, који је и члан Управног одбора Агенције за осигурање депозита БиХ, нагласио је како је неопходно направити законски оквир који ће бити савремен и истовремено прилагођен уставним прописима у БиХ и правилима Европске уније.  

Хребац, која је чланица УО Европског форума осигураватеља депозита (ЕФДИ), нагласила је како Република Хрватска даје пуну подршку БиХ у реформама из ове области те у јачању људских капацитета кроз сарадњу и размјену искустава.

Саговорници су закључили да има мјеста за побољшање сарадње у области осигурања депозита и да је неопходно чешће контактирати међу представницима надлежних институција, како оних који доносе, тако и оних који проводе законе.

Састанку су присуствовали директор Агенције за осигурање депозита у БиХ Крешимир Шољић и шеф Кабинета министра финансија и трезора Дадо Шарић.