logosrpacthrvdeacbosdeac

Француска спремна да улаже у БиХ и земље западног Балкана

Саопштење, 11.9.2019.

Bevanda - Rousson MЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда примио је данас амбасадора Републике Француске у БиХ Гијомa Русона с којим је разговарао о могућностима економске сарадње и потенцијалним инвестицијама.

Амбасадор Русон обавијестио је министра Беванду да су власти у Француској усвојиле стратегију за западни Балкан гдје важно мјесто заузима сарадња с Босном и Херцеговином и то у електоенергетском сектору, изградњи инфраструктуре, еколошким пројектима те јавном превозу. 

 

Француски амбасадор уручио је министру Беванди нацрт споразума који би регулисао сарадњу путем Француске развојне банке (АФД) која располаже с 10 милијарди евра и чије је регионално сједиште у Београду одакле покрива све земље западног Балкана.

Према ријечима амбасадора Русона, сличан споразум већ је потписан са Владом Србије док су остале земље региона у припремној фази потписивања те је нагласио да је прије неколико мјесеци овај нацрт споразума достављен министру спољних послова БиХ Игору Црнатку, а потом и министру спољне трговине и економских односа Мирку Шаровићу.

 

Министар Беванда оцијенио је да треба озбиљно размотрити овакве пројекте јер је то врло перспективан и битан вид сарадње између двије земље који може да унаприједи економске односе и допринесе расту страних инвестиција у БиХ, али и да унаприједи регионалну сурадњу.

 

Саговорници су искористили данашњи састанак да размијене мишљења о актуелној политичкој ситуацији у БиХ те је оцијењено да је неопходно што прије формирати власт јер је то начин да се убрзају реформе и да се снажније крене у процес европских интеграција.

 

Министар Беванда нагласио је да Министарство финансија и трезора БиХ редовно испуњава своје обавезе иако је на снази привремено финансирање јер буџет за ову годину није усвојен у Парламентарној скупштини БиХ, а већ је у припреми буџет за 2020. годину.