logosrpacthrvdeacbosdeac

Потписан уговор о гранту ЕУ за изградњу петљи Јоховац и Руданка

Саопштење, 1.8.2019.

Bevanda-EBRDmМинистар финансија и трезора БиХ и замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда и директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у БиХ Јан Браун потписали су данас у Сарајеву Споразум између БиХ и ЕБРД-а о додјели бесповратних средстава у вриједности 12,9 милиона евра за суфинансирање нове дионице Коридора пет-це између Јоховца и Руданке код Добоја.
Министар Беванда је у обраћању медијима објаснио да је овај грант одобрила ЕУ кроз Оквир за улагања у Западни Балкан и да ће средства којима ће управљати ЕБРД помоћи Јавном предузећу "Аутопутеви Републике Српске" у наставку изградње аутопута на Коридору пет це. Уз двије петље, биће изграђени и дионица аутопута у дужини од шест километара, прилазни пут с двије траке и дио прелаза преко ријеке Босне.

Такође, подсјетио да је Уговор о зајму с ЕБРД-ом за ову дионицу аутопута у износу од 70 милиона евра потписан 2017. те да су овакви уговори значајни за покретање домаћих компанија, стварање нових радних мјеста и приближавање БиХ Европи што, у коначници, мора довести до економског раста. На крају свог обраћања, министар Беванда је честитао представницима Владе Републике Српске и Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске“, уз жељу да уз помоћ ових бесповратних средстава радови буду завршени успјешно и у планираним роковима.
Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк изјавио је да 15 милиона евра бесповратних средстава чини један од 11 пројеката које ЕУ финансира у БиХ у оквиру Агенде повезаности у којој је до сада за БиХ одобрено укупно 217 милиона евра и за коју је ЕУ на недавно одржаном самиту лидера земаља Балкана у Познању, Пољска, одобрила нови пакет финансијских средстава у укупном износу од милијарду евра за Балкан. Према његовим ријечима, Коридор пет це је главни међународни транспортни коридор у БиХ који подржава њен економски развој и доприноси регионалној интеграцији тако што побољшава унутрашњу повезаност БиХ, као и повезаност са сусједним земљама.
Директор Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Јан Браун је, истичући задовољство данашњим потписивањем овог Споразума који одражава напредак на изградњи Коридора пет це, навео и како је увјерен да ће успостављање бољих веза унутар земље и њено боље повезивање с Европом служити циљу дубље интеграције и то не само у економском смислу.
Нова дионица спојиће се с аутопутом Бањалука-Добој и допунити друге текуће и планиране инвестиције на сјеверном и јужном дијелу Коридора пет це у БиХ, чиме ће се унаприједити одвијање саобраћаја, смањити гужве, а у фази градње биће отворена и нова радна мјеста. Нови аутопут ће такође повећати сигурност на путевима тако што ће смањити интензивни промет кроз град Добој и околна насеља.
Завршетак Коридора пет-це очекује се 2030., а процијењени укупни трошкови износе приближно четири милијарде евра.