logosrpacthrvdeacbosdeac

За дионицу на коридору „Пет це“ још 34 милиона евра

Саопштење, 19.02.2019.

Kuvajtski fond - potpisMЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда потписао је данас с представником Кувајтског фонда за развој Марван ел Ганемом уговор о зајму којим ће бити осигурано око 34 милиона евра за изградњу ауто-пута  на коридору „Пет це“ на дионици Немила – Доња Грачаница.

Истовремено данас је потписан и пројкетни уговор на који су поптисе ставили директор „Аутоцеста Федерације БиХ“ Аднан Терзић и замјеник директора за операције Кувајтског развојног фонда Марван ел Ганем.

„Новцем који ће бити осигуран овим кредитом бит ће финансирана дионица ауто-пута од Немиле до Доње Грачанице у дужини 17,7 километра, што је врло битна путна комуникација на Кородору Вц и финансијски су је подржали и други кредитори“, рекао је министар Беванда.

Представник Кувајтског фонда за развој Марван ел Ганем казао је да је данашња церемонија важан корак сарадње Кувајтског фонда и Босне и Херцеговине.

"Кувајтски фонд је у развоју БиХ присутан од 1997. године када је учествовао у финансирању кредитне линије за Инвестициону банку БиХ. Од тада је одобрено укупно пет кредита по повољним условима. Одобрена су и два гранта за техничку помоћ", рекао је ел Ганем.

Директор „Аутоцеста ФБиХ“ Аднан Терзић истакао је да је за ову годину планирано озбиљно задужење код домаћих комерцијалних банака, како би смањили изложеност према еуропским банкама, ЕИБ-у и ЕБРД-у.