logosrpacthrvdeacbosdeac

Наставити реформе и сарадњу с ММФ-ом након формирања власти

Саопштење, 12.11.2018.

bevanda - mmf 121118 MЗамјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда оцијенио је на данашњем састанку са шефом Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) за БиХ Мартином Петријем да је неопходно наставити започете економске реформе након формирања власти.

Министар Беванда нагласио је да је у Министарству финансија и трезора БиХ завршен посао на изради Нацрта буџета институција БиХ упркос изборној години те ће бити упућен у процедуру Вијећу министара БиХ.

„Прва година након избора је прилика за развој БиХ, а то се односи и на сарадњу с ММФ-ом. То је најповољнији период за доношење квалитетних и реформских одлука“, нагласио је министар Беванда;

Током разговора наглашено је да је Фискални савјет усвојило Глобални фискални оквир којим се за 16 милиона КМ повећава буџет институција БиХ у идућој години, али да су захватања од индиректних пореза остала  иста, односно 750 милиона КМ.

Саговорници су се сложили да разговоре о будућој сарадњи између институција БиХ и ММФ-а треба наставити након формирања власти.

До сада су у оквиру проширеног аранжмана између БиХ и ММФ-а на рачуне ентитета уплаћене двије транше од око 150 милиона КМ по транши, а вриједност кредитног програма  је око 1,1 милијарду КМ. 

Састанку је присуствовао и резидентни представник ММФ-а у БиХ Францисцо Пароди. (крај)